Pasta Anko, zrobiona z czerwonej fasoli azuki (adzuki), chyba najpopularniejszy dodatek do japońskich słodyczy (no może po zielonej herbacie). Dziś dowiedzie się jak ją zrobić w domu 😀
1. Pierwszą rzeczą, którą trzeba zrobić jest kupienie owej fasoli, co wbrew pozorom może nie być łatwą sztuką, jeśli mieszkacie w większym mieście możecie spróbować w sklepach ze zdrową żywnością albo większych supermarketach lub przez internet. Mi udało się ją zdobyć w angielskim Tesco.
2. Gdy już ją zdobędziemy trzeba fasolę zamoczyć, jakieś 12h, najlepiej zostawić ją na noc i następnego dnia się nią zająć.
3. Fasola straci swój kolor, ale tym oczywiście nie przejmujcie się. Odlejcie wodę i nalejcie nowej. Wtedy podgotujcie ją jakieś 5 min.
4. Po tych 5 min wodę odlewamy i nalewamy nowej, nie za dużo oraz dodajemy szczyptę soli i gotujemy tak długo, aż nasza adzuka będzie się rozpadać na miazgę pod naciskiem palca.
5. Do naszej fasoli dodajemy odpowiednio taką samą ilość cukru ile fasoli (ja użyłam 200g fasoli i 200g cukru trzcinowego), po czym wszystko blendujemy na pastę bez grudek (tak, w mojej trochę ich jest, Wy postarajcie się ich unikać).
6. I na końcu naszą pastę gotujemy ciągle mieszając aż będzie się odlepiać bez problemu od garnka, pamiętajcie o mieszaniu, bo zrobi Wam się tak jak mi 😛
7. Naszą masę studzimy i przechowujemy w lodówce przez kilka dni, ewentualnie można ją zamrozić i przechowywać parę tygodni 🙂
Smacznego!
Videl
Zostaw odpowiedź