Gotuj z Aoiką – Pasta Anko

Pasta Anko, zrobiona z czerwonej fasoli azuki (adzuki), chyba najpopularniejszy dodatek do japońskich słodyczy (no może po zielonej herbacie). Dziś dowiedzie się jak ją zrobić w domu 😀

1. Pierwszą rzeczą, którą trzeba zrobić jest kupienie owej fasoli, co wbrew pozorom może nie być łatwą sztuką, jeśli mieszkacie w większym mieście możecie spróbować w sklepach ze zdrową żywnością albo większych supermarketach lub przez internet. Mi udało się ją zdobyć w angielskim Tesco.

11328797_1592738714298255_913985135_n

2. Gdy już ją zdobędziemy trzeba fasolę zamoczyć, jakieś 12h, najlepiej zostawić ją na noc i następnego dnia się nią zająć.

11335803_1592732617632198_1921500763_n

 

3. Fasola straci swój kolor, ale tym oczywiście nie przejmujcie się. Odlejcie wodę i nalejcie nowej. Wtedy podgotujcie ją jakieś 5 min.

4. Po tych 5 min wodę odlewamy i nalewamy nowej, nie za dużo oraz dodajemy szczyptę soli i gotujemy tak długo, aż nasza adzuka będzie się rozpadać na miazgę pod naciskiem palca.

11348772_1592732620965531_1684057560_n

 

 

5. Do naszej fasoli dodajemy odpowiednio taką samą ilość cukru ile fasoli (ja użyłam 200g fasoli i 200g cukru trzcinowego), po czym wszystko blendujemy na pastę bez grudek (tak, w mojej trochę ich jest, Wy postarajcie się ich unikać).

11212436_1592732640965529_2083244975_n

 

 

6. I na końcu naszą pastę gotujemy ciągle mieszając aż będzie się odlepiać bez problemu od garnka, pamiętajcie o mieszaniu, bo zrobi Wam się tak jak mi 😛

11356210_1592732650965528_632412144_n

7. Naszą masę studzimy i przechowujemy w lodówce przez kilka dni, ewentualnie można ją zamrozić i przechowywać parę tygodni 🙂

Smacznego!


Videl

Komentarze z Facebooka

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Uzupełnij Captchę: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Używamy wtyczki Akismet by walczyć ze spamem. Wysyłając komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych. Dowiedz się więcej.