[Świat] Czekoladowo-walentynkowe szaleństwo

Japonki od wielu lat w święto zakochanych obdarowują obiekty swoich uczuć własnoręcznie wykonanymi czekoladkami. Z pewnością wielu z was dziwi ta tradycja, w końcu czekoladę w domowych warunkach wcale nie jest tak łatwo wykonać. Dziewczęta jednak nie są zazwyczaj aż tak zawzięte i nie robią czekoladek od zera.
Do wykonania podstawowych czekoladek potrzebujemy bazy, a więc tabliczki czekolady (mlecznej, deserowej lub gorzkiej, biała czekolada nadaje się jedynie do dekoracji) zwykłego kakao, śmietanki 30%-36% oraz ewentualnych dodatków do dekoracji (np. orzechy, inny rodzaj czekolady niż ten użyty jako baza, wiórki kokosowe).
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (jeżeli ktoś woli, może czekoladę w mniejszych porcjach rozpuszczać w kuchence mikrofalowej) Po rozpuszczeniu czekolady dodajemy do niej w zależności od oczekiwanego efektu: kakao – jeśli konsystencja jest za rzadka i nie chce zastygnąć lub czekolada jest za słodka, śmietankę – kiedy czekolada jest za gęsta lub zależy nam na tym żeby czekoladki rozpuszczały się w ustach. Należy pamiętać, żeby dodatki dodawać tylko i wyłącznie wtedy, gdy czekolada jest rozpuszczona i ciepła, w innym wypadku czekoladki będą miały grudki. Gotową masę należy przełożyć do formy (polecam silikonowe formy do lodu, mogą być też kieliszki do wódki, tutaj jednak może być problem z późniejszym wyjęciem czekoladek, więc warto wyłożyć kieliszki uprzednio folią spożywczą). Czekoladki warto obtoczyć w kakao, ponieważ bardzo często ich konsystencja sprawia, że kleją się one do rąk. Czekoladki po przełożeniu do formy należy włożyć na kilka godzin do lodówki (w zależności od konsystencji, te z większą ilością śmietanki będą potrzebowały więcej czasu). Po zastygnięciu czekoladek i wyjęciu ich z formy w celu udekorowania, będzie potrzebna łyżka i wrzątek. Łyżkę maczamy we wrzątku w celu ogrzania jej, a następnie przykładamy do czekoladki w miejscu gdzie chcemy ją udekorować. Na warstwie lekko rozpuszczonej czekolady dodatki łatwo się  przyczepią.


Dilla

Tagi:  

Komentarze z Facebooka

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Uzupełnij Captchę: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Używamy wtyczki Akismet by walczyć ze spamem. Wysyłając komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych. Dowiedz się więcej.