
Jedzą mnóstwo ryżu oraz makaronów czyli węglowodanów, co za tym idzie powinni być otyli. Czemu nie są? A może po prostu tego nie zauważamy?
Niektórzy mówią, że to przez geny, jednak czy to jedyny powód? Gdy przyjrzymy się stylowi życia jaki prowadzą Japończycy zauważymy jeszcze więcej złych nawyków. Codziennie używając komunikacji miejskiej przemieszczają się do pracy, szkoły, potem z powrotem do domu przez co nie mają wiele ruchu, chociaż oczywiście coraz popularniejsze jest poruszanie się rowerem.
Dlaczego więc są tacy szczupli? Sądzę, że odpowiedź możemy znaleźć idąc do jakiejkolwiek restauracji w Japonii. Porcje są raczej małe, a opcja brania na wynos jest raczej rzadko spotykana. Japończycy mają nawyk jedzenia tylko tyle ile wymaga ich organizm, w Polsce często (chociaż coraz rzadziej) jemy nie dość, że dużo to jeszcze bardzo tłusto.
Inną rzeczą może być fakt, że Japończycy nie lubią pokazywać swoich słabości i bardzo prawdopodobne jest to, że otyli mieszkańcy Japonii po prostu rzadko wychodzą z domu lub też zaczynają dbać o swoje ciało i przykładają większą wagę do tego co jedzą i jaki tryb życia prowadza.
Zostaw odpowiedź