Dobra wiadomość dla fanów japońskich alkoholi. Poczynając od dzisiaj turyści będą mogli zaopatrzyć się w japońskich browarach, winiarniach i destylarniach w napoje alkoholowe nie płacąc za nie podatku.
Celem rządowego programu jest przyspieszenie rozwoju przemysłu eksportowego alkoholu jak też sprawienie, aby wycieczki do zakładów produkujących ‘napoje z procentami’ były bardziej popularne wśród turystów.
Jak to będzie wyglądać w praktyce? Przykładowo jeśli turysta zaopatrzy się w 720 mililitrową butelkę destylowanej sake – ‘seishu’, i uczyni to w sklepie czy zakładzie objętym programem, zostanie zwolniony z podatku alkoholowego ,który wynosi ¥ 86,4 (2zł 80gr) oraz z ośmioprocentowego podatku konsumpcyjnego. Niewiele ale zawsze coś.
Od lipca tego roku Japońskie Stowarzyszenie Producentów Sake i Shochu (rodzaj wódki, <45% zawartości alkoholu) organizowało warsztaty mające za zadanie przygotować wytwórców alkoholi na zwiększony napływ turystów.
„Uczymy jak w prostych zdaniach po angielsku wyjaśnić turystom proces powstawania sake i innych produktów, którymi mogą być zainteresowani.” mówi przedstawiciel stowarzyszenia.
Według danych Narodowej Agencji Podatkowej zgoda na zniesienie podatku została udzielona 48 producentom napojów alkoholowych w 24 spośród wszystkich 47 krajowych prefektur.
„Wierzymy, że możemy stać się zalążkiem dla przyciągnięcia zagranicznych gości i tym samym przyczynić się do rewitalizacji naszego regionu” powiedział przedstawiciel wytwórni napojów alkoholowych Koganeishuzou w Atsugi, w prefekturze Kanagawa.
Wilku
Zostaw odpowiedź