Gotuj z Aoiką! – Domowe Mochi

Aoika postanowiła pobawić się w kucharza i podzielić się z Wami przepisem na mochi, japońskie ciasteczka, które możecie zrobić sami w domu!

Składniki:

1 szklanka zwykłej mąki ryżowej
0,5 szklanki cukru
1,5 szklanki wody

20150216_142023

 

Ja niestety użyłam mąki z ryżu brązowego, której nie polecam. Jest za gruba i za ciemna.

Wykonanie:

1.Mąkę, cukier i wodę wymieszać w garnku na rzadkie ciasto i gotować stale mieszając łyżką na małym ogniu. Jak ciasto robi się już klejące dolewaj gorącej wody z czajnika. Gotuj i rozcieraj to przez ponad 30min.

20150216_141830

 

2. Kiedy otrzymamy już kleiste ciasto bez grudek odstawiamy je do ostudzenia.

20150216_142602
3. W tym czasie posypujemy mąką ziemniaczaną (skrobią) stolnicę oraz swoje dłonie po czym bierzemy małą kulkę naszego ciasta i obtaczamy ją w mące.
4. Mochi możemy nadziewać na przykład pastą z fasolu azduki (anko), jednak jeśli tak jak u mnie dostanie jej graniczy z cudem, możecie użyć dżemu czy też nutelli. Robimy jednym palcem małą dziurkę i nakładamy tam nadzienie po czym zalepiamy i znów obtaczamy w skrobi.

20150216_151038

5. Mochi możecie polać słodkim sosem lub też podać bez niczego. Nie wszystkim przypadną do gustu, ale spróbować nie zaszkodzi 🙂

20150216_152015

 

Smacznego!

Wersja przepisu „do pobrania” tutaj!

Komentarze z Facebooka

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Uzupełnij Captchę: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Używamy wtyczki Akismet by walczyć ze spamem. Wysyłając komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych. Dowiedz się więcej.