Aoika postanowiła pobawić się w kucharza i podzielić się z Wami przepisem na mochi, japońskie ciasteczka, które możecie zrobić sami w domu!
Składniki:
1 szklanka zwykłej mąki ryżowej
0,5 szklanki cukru
1,5 szklanki wody
Ja niestety użyłam mąki z ryżu brązowego, której nie polecam. Jest za gruba i za ciemna.
Wykonanie:
1.Mąkę, cukier i wodę wymieszać w garnku na rzadkie ciasto i gotować stale mieszając łyżką na małym ogniu. Jak ciasto robi się już klejące dolewaj gorącej wody z czajnika. Gotuj i rozcieraj to przez ponad 30min.
2. Kiedy otrzymamy już kleiste ciasto bez grudek odstawiamy je do ostudzenia.
3. W tym czasie posypujemy mąką ziemniaczaną (skrobią) stolnicę oraz swoje dłonie po czym bierzemy małą kulkę naszego ciasta i obtaczamy ją w mące.
4. Mochi możemy nadziewać na przykład pastą z fasolu azduki (anko), jednak jeśli tak jak u mnie dostanie jej graniczy z cudem, możecie użyć dżemu czy też nutelli. Robimy jednym palcem małą dziurkę i nakładamy tam nadzienie po czym zalepiamy i znów obtaczamy w skrobi.
5. Mochi możecie polać słodkim sosem lub też podać bez niczego. Nie wszystkim przypadną do gustu, ale spróbować nie zaszkodzi 🙂
Smacznego!
Wersja przepisu “do pobrania” tutaj!
Zostaw odpowiedź