[Polska] Zbliża się Edycja Specjalna Łódzkich Dni Sushi – Smaki Dalekiego Wschodu w Strefa Piotrkowska 217

Ulubiony festiwal Łodzian w specjalnej odsłonie! Już 17 września na terenie Strefy Piotrkowska 217 odbędzie się 4 odsłona Łódzkiego Dnia Sushi!

Specjalna edycja Łódzkiego Dnia Sushi obfitować będzie w smaki Dalekiego Wschodu. Oprócz wybornych propozycji dań kuchni azjatyckiej goście festiwalu odbędą smakowitą podróż po krajach Dalekiego Wschodu w ramach streetowych warsztatów herbacianych!

Od 2015 roku podczas Łódzkiego Dnia Sushi w Strefie Piotrkowska 217 celebrowany jest Międzynarodowy Dzień Sushi. Wydarzenie gromadzi łódzkie restauracje japońskie i sushi bary przybliżając gościom Festiwalu nie tylko smaki Kraju Kwitnącej Wiśni, ale również jej kulturę i obyczaje. Sukces pierwszej edycji i ogromne zainteresowanie Łodzian zaowocowały organizacją kolejnych edycji wydarzenia – tym razem już czwartej.

Podczas wrześniowej edycji specjalnej nie zabraknie wyjątkowych potraw Dalekiego Wschodu. Po raz pierwszy w ramach Łódzkiego Dnia Sushi pojawią się tajskie lody. Przygotowywane na oczach gości od postaw są niezwykłym, kulinarnym show! Zmrażane na miejscu z dodatkiem sezonowych owoców zdobyły już swoich miłośników w Tajlandii, Chinach i USA – teraz walczą o podniebienia w Europie!

W menu pojawią się także znane i lubiane propozycje tradycyjnych sushi rolek w smacznych odsłonach m.in. sushi na bazie serka philadelphia z łososiem czy marynowanym kurczakiem w panierce. Na tych, którzy nie przepadają za standardową wersją sushi czekać będą łódzkie hand roll’e w różnorodnych wariantach smakowych oraz onigiri czyli japońskie kanapki ryżowe! Zjeść będzie można także krewetki w cieście tempura.

W ramach kulinarnej podróży po krajach Dalekiego Wschodu goście wydarzenia wezmą udział w streetowych warsztatach herbacianych! „Sześć Kolorów Herbaty” będzie spotkaniem wprowadzającym uczestników w złożony
i pozornie skomplikowany świat herbaty: świat odmian, gatunków, rodzajów i tradycji ich spożywania. Podczas wykładu poznają oni nie tylko legendy o prapoczątkach herbacianej tradycji w Chinach, również dowiedzą się, dzięki moderowanym degustacjom, czym właściwie różni się herbata zielona od herbaty oolong, dlaczego pu-erh nie powinien być nazywany herbatą czerwoną oraz czym dla Chińczyków są „nasze” herbaty czarne a także które z herbat najlepiej smakują świeże, a które dojrzewają przez lata – jak dobre wino.

Wydarzenie będzie także okazją do zapoznania się z kulturą Dalekiego Wschodu w ramach atrakcji towarzyszących m.in, warsztatach origami i kaligrafii czy pokazie i możliwość ubrania tradycyjnego stroju japońskiego!

Patronat Honorowy: Prezydent Miasta Łodzi Pani Hanna Zdanowska, Wojewoda Łódzki Pan Zbigniew Rau

Patroni medialni: TVP ŁÓDŹ, Radio Eska, Cook Magazine, Radio Żak, Plaster Łódzki, Krajobraz miejski.pl, Łódź Wydarzy Się, Magazyn Torii, Portal Konnichiwa, Radio AOI

Zapraszamy 17 września w godzinach 11:00 – 20:00 do strefy Piotrkowska 217! Wstęp na teren Festiwalu jest bezpłatny.

Komentarze z Facebooka

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Uzupełnij Captchę: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Używamy wtyczki Akismet by walczyć ze spamem. Wysyłając komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych. Dowiedz się więcej.